Blog Layout

Self-nudges naar een betere houding

540257_sofieannbracke.be • jun. 16, 2019

Twaalf tips om je beter in je vel te voelen, meer zelfvertrouwen uit te stralen & je lichaam beter te leren kennen!

Lichaam en geest hangen samen, dat weten we allemaal wel. En weet je ook dat je via het lichaam ook je mindset en emoties kan veranderen? Dat je houding heel erg bepaalt hoe je denkt en je voelt?
Wil je verandering in je leven brengen en je beter in je lijf voelen? Ik geef je
12 tips mee die je heel gemakkelijk in je dagelijks leven kan inpassen.
Neem er 1 of 2 om te beginnen. Begin klein, 
stap voor stapGeleidelijke veranderingen zijn duurzamer. Duw jezelf zachtjes in de goede richting en langzaamaan ga je subtiele en ingrijpende en blijvende veranderingen in je lichaamshouding, -bewustzijn en mindset merken!


Eens 1 van de tips een gewoonte is geworden, kan je een volgende beginnen oefenen :-).


Stap voor stap naar diepgaande verandering


Diepgaande en blijvende verandering gaat geleidelijk aan. Dit geldt voor alles in je leven, of het nu over je mindset gaat, je emoties of je lichaam. En alles is met elkaar verbonden, dus als je iets in je mindset verandert zal je lichaam ook veranderen. En omgekeerd ook uiteraard.

Onderstaande tips gaan allemaal over het lichaam. Wanneer je lichaamsbewustzijn en -houding verbeteren zal je ook anders over jezelf denken en ga je je anders voelen. Positiever, lichter, opgewekter. Je zal geleidelijk aan meer zelfvertrouwen hebben en dat ook uitstralen. En je krijgt meer veerkracht en vastberadenheid.


Self-nudges

Ooit gehoord van de nudging theorie? Het gaat erom mensen hun gedrag te veranderen, zonder ze te forceren. Met behulp van eenvoudige, goedkope en onopvallende technieken ‘nudge’ of ‘duw’ je mensen naar gewenst gedrag.

Je kan dit ook voor jezelf doen, kleine veranderingen die je naar een betere houding duwen.


De 12 tips die ik hier geef kan je helemaal zelf doen:

1. Eerst en vooral, word je bewust van hoe je je lichaam gebruikt. Hoe loop je, sta je, zit je? Met welk hand poets je je tanden, snij je je groenten? Hoe zit je achter je bureau of aan tafel of in de auto? Span je je schouders op? Steek je je kin naar voor? Zak je in in je onderrug? Staan de knieën op slot?
Wees ‘
mindful‘ van hoe je je lichaam gebruikt. Dit is natuurlijk een hele boterham, zo bewust worden van hoe je de dingen doet.... Begin met iets dat je vrij automatisch doet, zoals groenten snijden, aan de tramhalte staan wachten, in de auto zitten, enz. Stilletjesaan kan je je meer bewust worden van de meeste dingen die je doet.

2. Rek jezelf regelmatig uit, liggend, zittend, staand. Zoals je een kat of hond wel ziet doen. En zeker elke avond in bed, voordat je gaat slapen, en in de ochtend, voordat je opstaat.

3. Gebruik je voeten! Voel hoe ze contact maken met de grond, wees je bewust van hun steun – als je zit, loopt, staat. Dit zal je helpen je wervelkolom te verlengen, de schouders te ontspannen en je geest tot rust te brengen.

4. Breng je  zwaartepunt in je Dantian, het energiecentrum in de onderbuik, ongeveer vier vingers onder de navel en vier vingers naar binnen. Dit doe je door je gewicht meer in het midden van de voeten te brengen, niet op de hielen. (Kijk hier voor meer uitleg in het Engels. Of contacteer me voor gedetailleerde informatie over de beste manier om te staan)

5. Verleng je nek, trek je kin lichtjes in.

6. Merk op in welke situaties je je machteloos voelt en wat er dan met je lichaam gebeurt. Vaak zakken we ergens in in ons lichaam. Misschien laten we ons hoofd hangen, zakken in in de onderrug of de buik, laten we onze schouders hangen. Waar zak jij in?

7. Stel reminders in voor jezelf, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een alarm op je telefoon of post-it notes of pictogrammen op te hangen op het werk/huis. En vraag je vrienden, familie, collega’s om je te laten weten wanneer je ineengezakt zit/staat of je je schouders optrekt.

8. Ga niet altijd op dezelfde manier zitten of staan. En op het werk kan je variëren tussen zittend en staand werken. Neem ook regelmatig pauzes en loop rond.

9. Hou je lichaam open en rechtop tijdens je dagelijkse activiteiten.

10. Verander gewoontes. Draag je handtas eens op de andere schouder, slaap aan de andere kant van het bed, zet je laptop/muis anders, enz. En als je jezelf echt eens wilt uitdagen, poets je je tanden met je andere hand – alhoewel, aan de andere kant van het bed slapen is al vaak een hele uitdaging voor de meesten van ons :-).

11. Hou er rekening mee dat het veranderen van houding en gewoonten tijd kost. Het gaat om kleine stapjesgeleidelijke wijzigingen door kleine zelf-nudges die de manier waarop je jezelf houdt langzaam veranderen. In het begin kan dit vermoeiend en frustrerend zijn, omdat je voortdurend moet letten op wat je doet. En dat vraagt veel mentale energie. Na een tijdje zul je eraan gewend raken en dan wordt het gemakkelijker.

12. Bovenal, wees lief voor jezelf! Heb geduld. En je mag best trots zijn op jezelf wanneer je een kleine verandering tot stand brengt :-).


Interesse in verdere begeleiding in lichaamshouding en -taal, zowel individueel als in groep? Neem dan zeker contact met me op. Kijk ook in de kalender voor workshops en vormingen.

Share by: