Spontane beweging – Laat je lichaam je leiden

Taijiwuxigong en spontane bewegingen

Taijwuxigong with Dr Shen

Spontane bewegingen maken integraal deel uit van Taijiwuxigong, het systeem van oefeningen dat mijn leraar, Dr. Shen Hongxun, heeft ontwikkeld.

Ons lichaam beweegt de hele tijd ‘spontaan’: bloed stroomt, hart klopt, maag verteert voedsel, spieren trekken samen en ontspannen, enz. Al deze bewegingen gaan de hele tijd door zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Het zijn spontane bewegingen die we niet echt merken. Gelukkig maar, stel je voor dat we ons constant bewust zouden zijn van al die bewegingen, dat zou heel vermoeiend zijn – op zijn zachtst gezegd :-).

Het soort spontane bewegingen dat we in Taijiwuxigong kunnen ervaren is anders. Wanneer je in de juiste houding staat, dwz wanneer je zwaartepunt samenvalt met de Dantian in de onderbuik, en je de geest ontspant, dan kan de aardekracht – zoals Dr. Shen het noemde – door de benen omhoog komen en de onderste Dantian activeren. En je lichaam kan vanzelf gaan bewegen. Alsof het weet wat het moet doen om blokkades op te heffen, spanning los te laten en te ontspannen.

Welke bewegingen kun je krijgen?

Er kunnen allerlei reacties zijn. Heel vaak voel je eerst trillingen. Misschien kleine trillingen in de benen en/of buik. Of sterkere trillingen kunnen ook, vooral in de benen. Mogelijks wiebel je naar voor en naar achter. Of heb je het gevoel dat er een opwaartse kracht vanuit de grond komt, die je omhoog of naar voor duwt.

Andere mogelijke reacties zijn geeuwen, zuchten, boeren, wind breken, zweten. Of warm worden, tintelingen voelen in armen en handen , delen van het lichaam die gevoelloos worden.

Bovendien kun je emotionele reacties krijgen en voel je tranen opwellen of ervaar je woede of frustatie. Of misschien begin je te lachen.

Al deze reacties zijn normaal. Ze helpen het lichaam te reguleren. Iedereen is anders, dus de reacties zullen voor elke persoon anders zijn. Het hangt af van wat jouw lichaam nodig heeft om fysieke en emotionele spanning en ongemak los te laten.

 

Functie van spontane bewegingen

Qi

Spontane bewegingen wilt NIET zeggen dat je de controle over je lichaam verliest. Als we ons de verbinding met de aarde blijven herinneren kunnen we de bewegingen stoppen wanneer we maar willen.

Spontane bewegingen helpen om spanning, pijn en andere vormen van ongemak los te laten. Deze sensaties worden veroorzaakt door wat we ‘binqi’ noemen, een Chinees woord dat je losjes kunt vertalen als afvalstoffen. Afvalstoffen kunnen vast komen te zitten in verschillende delen van het lichaam als een gevolg van slechte houding en/of emotionele stress. Spontane bewegingen helpen ons om deze binqi af te voeren. Daardoor kan de houding verbeteren. En kunnen ook oude – of meer recente – emotionele wonden en trauma’s verwerkt worden.

Bovendien helpen spontane bewegingen om de gewrichten te openen en de spieren in het hele lichaam te ontspannen.

Ten slotte kunnen we met spontane bewegingen leren ons lichaam als een eenheid te gebruiken en vanuit de onderste Dantian te bewegen. We kunnen soms behoorlijk stijf zijn en ons lichaam niet als een eenheid gebruiken. Waarbij we alleen ons hoofd gebruiken, of onze armen, onze benen. We verliezen onze flexibiliteit op deze manier. Als we vanuit de onderste Dantian leren bewegen worden we flexibeler en meer ontspannen.

Wil je hier meer over weten? Kom dan zeker naar een van de lessen of workshops.

En wil je meer achtergrondinformatie over het systeem van Dr Shen Hongxun bezoek dan zeker deze websites: Taijiwuxigong en Dr Shen Hongxun.

Deze pagina is ook beschikbaar in: Engels

Andere blogartikelen die je mogelijk ook interessant vindt:

Geplaatst in Blog, Tai Chi Getagd met , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties zijn gesloten.