Een van de dingen waar we allemaal – automatisch, instinctief – naar op zoek zijn, is veiligheid. Maar wist je dat wat je nodig hebt om je veilig te voelen samenhangt met de stressstrategie die je toepast? Wat zijn jouw behoeften en wat doe je als die niet vervuld wordt?
Volgens de INSA methode kan je stressgedrag in 4 types indelen. De meeste mensen vertonen een combinatie van 2 of meerdere van die types. Ik geef 1 of 2 keer per jaar hierover een tweedaagse opleiding, samen met mijn collega Dana Ketels. In de kalender
vind je de datums voor de eerstvolgende geplande opleiding.
Sommige mensen voelen zich veilig als er aandacht is voor een ontspannen sfeer waarbij ze op hun eigen tempo kunnen handelen (type 1). Andere mensen hebben actie en tegenwicht nodig (type 2). Nog anderen hebben eerder voorspelbaarheid en inhoudelijke kwaliteit nodig om zich veilig te voelen (type 3). En een laatste typering zijn die mensen voor wie relaties en een goed contact belangrijk zijn om zich veilig te voelen (type4).
Mensen voelen zich dus veilig als hun behoeften worden vervuld. Is dat niet het geval dan zullen mensen die vooral type 1 zijn zich terugtrekken en machteloos opstellen.Type 2 mensen kunnen ongedurig worden en dominant gedrag gaan vertonen. Type 3 mensen kunnen afstandelijk en kritisch worden. En een type 4 vertoont misschien ambivalent gedrag en negeert negatieve gevoelens.
Daarboven hangen ook jouw kwaliteiten in samenwerkingsverband af jouw stressstrategieën: Type 1 kan goed luisteren, type 2 neemt graag initiatief. Type 3 kan vaak goed overzicht houden en structureren en type 4 is attent voor de ander en zoekt compromissen.
Hoe kom je dit allemaal te weten?
Dit en nog veel meer kan je met de INSA-methode te weten komen. Je hoeft geen vragenlijsten in te vullen, alleen te leren zien wat er in het gezicht gebeurt. Uit de bewegingen die je in je gezicht maakt kan je afleiden welke stressstrategieën je toepast. Je krijgt zo inzicht in je gedrag, behoeften en daarmee ook je valkuilen.
Let wel, die bewegingen moeten veelvuldig voorkomen. Het gaat vooral over bewegingen rond de ogen en ook een enkele rond de mond. En aangezien de meeste mensen twee, drie of vier stressstrategieën gebruiken, herken je mogelijk twee of zelfs drie van de hierboven beschreven situaties. Lees meer hier.
Een mooi voorbeeld van een analyse en wat je ermee kan doen vind je hier, een artikel over drie generaties van Kirk, Michael en Cameron Douglas. Analyse gemaakt door Herman Ilgen, een van de stichters van het INSA Instituut in Rotterdam.
Omdat deze methode me zoveel heeft geholpen in inzicht en aanvaarding van mezelf en van anderen wil ik graag deze kennis met iedereen delen. Samen met mijn collega Dana Ketels geef ik opleidingen, team scans en individuele coaching.
Je leert de repeterende microbewegingen in iemands gezicht opmerken. Bewegingen die zich vooral rond de ogen en mond afspelen en tonen of iemand onder stress eerder zal bevriezen, vechten, vluchten of toenaderen. En wat voor soort gedrag, communicatiestijl en overtuigingen je daardoor bij iemand mag verwachten.
De eerste dag van de opleiding geven we het theoretisch kader om inzicht te krijgen in de betekenis van die microbewegingen en we gaan veel oefenen om die bewegingen te leren zien.
De tweede dag gaan we dieper in op de strategietypen die samenhangen met de bewegingen, op hun kwaliteiten, valkuilen en behoeftes. Ook leren we welk effect die bewegingen hebben op de interactie tussen mensen.
Je leert daardoor vlugger inschatten wat iemand triggert, wat je kan doen om communicatie constructiever te doen verlopen en welke interventies bij welke mensen al of niet zullen werken.
Tussen de twee trainingsdagen door oefen je thuis en in je praktijk wat je de eerste dag hebt geleerd. Je krijgt hiervoor oefenmateriaal mee naar huis.
Dus ben je op zoek naar een nieuwe opleiding – open of in jouw bedrijf – die jou nog meer helpt om jezelf en anderen beter in te schatten en je communicatie efficiënter te laten verlopen? Dan raad ik je zeker aan om onze tweedaagse training te komen volgen :-).
Non-verbale communicatie kan je een heldere blik op jouw impact geven. Een analyse kan ook een startpunt zijn voor verdere persoonlijke ontwikkeling, zeker als je met specifieke vragen zit. Om zo’n profiel te genereren filmen we je tijdens een interview. Erna volgt een video analyse en terugkoppeling in een individueel coachingsgesprek. Zo krijg je inzicht in je kwaliteiten en valkuilen, alsook je gedrag onder spanning.
Met de non-verbale teamscan ontdekken we de onbewuste en bewuste dynamieken in een team.
Na een intake, analyseren we de repetitieve onbewuste micro-bewegingen in het gezicht aan de hand van een persoonlijk interview met video analyse. Na analyse geven we terugkoppeling over de onbewuste stressstrategieën van elk team.
Tijdens de team scan workshop leggen we de INSA-methode uit, doen we interactieve oefeningen en helpen we jullie om elkaar te observeren en iedereen zijn strategieën te ontdekken. Als team ontvangen jullie een team profiel, en elk teamlid ontvangt zijn persoonlijk profiel.
Na een teamscan kun je snel en grondig de persoonlijke kwaliteiten, valkuilen en motieven van elk lid begrijpen. Dit helpt bij het herkennen van het potentieel van het team en de kansen en risico’s voor uw bedrijf, zodat u Uw acties effectief en efficiënt kunt coördineren.
Contacteer me zeker als je vragen hebt of een training of coaching wenst te boeken.