Stress kan je niet vermijden, het hoort bij het leven. Aangezien stress alomtegenwoordig is, is het voor je welzijn belangrijk hoe je ermee omgaat. Stimulatie van de vaguszenuw (of nervus vagus) kan je helpen ontstressen.
Parasympatisch (nervus vagus) en sympatisch zenuwstelsel
Heel eenvoudig uitgelegd verbindt de vaguszenuw de hersenen met het lichaam. Hij loopt van de hersenstam via de nek naar je buik en reguleert de spijsvertering, hartslag en ademhaling. Zijn voornaamste functie is het activeren van ons parasympatisch zenuwstelsel (PNS), het deel van ons autonoom zenuwstelsel dat instaat voor rust en vertering. Als de nervus vagus wordt geactiveerd tempert hij je fysiologische stressreactie, zodat je een gevoel van kalmte ervaart.
Daarnaast heb je het sympathische zenuwstelsel (SNS) dat ons helpt om in actie te komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we in beweging moeten komen of wanneer ons overleven bedreigd wordt. En na de inspanning brengt het PNS ons vanzelf weer tot rust.
Wanneer er echter chronische stress en/of ongeheeld trauma is dan is de kans groot dat je in een chronische overlevingsmodus zit. De terugkeer naar de rust- en verteringsmodus is dan verstoord.
Het goede nieuws is dat er specifieke oefeningen zijn om je nervus vagus te stimuleren. Het stimuleren van deze zenuw zorgt ervoor dat je hersenen denken dat alles in orde is.
Weerbaarheid tegen stress en nervus vagus
Je kan je weerbaarheid tegen stress opbouwen door:
1. Regelmatig vaguszenuwoefeningen doen. Het helpt om hiervoor elke dag de tijd te nemen, ook wanneer we ons niet gestresseerd voelen. En is een belangrijk deel van een optimale gezondheid.
2. De gewoonte ontwikkelen om de vaguszenuw te stimuleren wanneer je een verhoogde staat van angst of stress ervaart. Op zo’n moment voel je je niet altijd in controle van de situatie. En dan kunnen deze oefeningen je helpen om je terug een gevoel van controle te geven, op zijn minst over jouw eigen reacties.
Besef wel dat het tijd en energie vraagt om deze gewoontes te ontwikkelen dus wees mild met jezelf als het niet direct lukt. Blijf oefenen en je zal merken dat je er geleidelijk aan in zal slagen jezelf rustiger te houden.
Voordelen van nervus vagus stimulatie:
Bedenk wat er gebeurt als je sympathische zenuwstelsel op volle toeren draait – misschien zit je vast in het verkeer, heb je net een vervelende e-mail ontvangen, voel je je overweldigd op je werk, of heb je ruzie gehad met je partner of een vriend. Je komt dan in een vecht-of-vluchtstand, waarbij het de taak van het SNS is om overleving te bevorderen. Bij een bedreiging wil je lichaam ervoor zorgen dat je voor je leven kan rennen: Je hartslag gaat omhoog, je pupillen verwijden zich en andere systemen die je op dat moment niet nodig hebt vertragen, zoals de spijsvertering, het immuunsysteem en het voortplantingssysteem.
Door de vaguszenuw – het parasympatisch zenuwstelsel dus – (met specifieke oefeningen) te stimuleren krijgen je hersenen en lichaam de boodschap dat je terug kan ontspannen, dat alles in orde is. Hierdoor komt je hoofd tot rust. Ook je lichamelijke gezondheid heeft er baat bij, zeker bij aandoeningen van het spijsverteringskanaal (zoals prikkelbare darm syndroom en andere inflammatoire darmziektes), depressie, angsten en posttraumatische stressstoornissen.
Door vaguszenuw oefeningen verhoog je ook je vagale toon – je vermogen om met stress om te gaan en hoe snel je terug kunt komen van stressvolle gebeurtenissen. Zie het als een soort fitness, net zoals je spieren traint om ze sterker te maken kan je dat ook doen met de vaguszenuw.
Hoe doe je vaguszenuw oefeningen?
Er zijn veel manieren waarop je de nervus vagus kan stimuleren. Je hoeft niet alles te doen, kies die activiteiten die je leuk vindt, in je dagelijkse routines kan inpassen en die je goed doen voelen.
Maak een plan dat je probeert aan te houden. Als je merkt dat dit evenwel meer stress geeft ga dan trager – dat is helemaal ok.
1. Ga gedurende 4 weken een verbintenis aan met jezelf om elke dag te oefenen – zodat je lichaam het gewoon wordt om dit te doen.
2. Doe ongeveer 10x per dag (of meer) aan vagusversterking door telkens 1 van de onderstaande mogelijkheden toe te passen.
3. Stel een haalbaar plan op dat elke dag zonder extra belasting, druk of spanning kan uitgevoerd worden.
4. Voorzie de opstart op een moment dat je met zekerheid dit plan ongeveer 4 weken lang dagelijks kan uitvoeren.
Mogelijke activiteiten om je nervus vagus te stimuleren/versterken
Dit is een vrij uitgebreide lijst waarmee je aan de slag kan :-). En er zullen zeker nog andere activiteiten zijn die je kan doen. Als je er nog kent geef ze me gerust door dan voeg ik ze toe.
Probeer die dingen eruit te kiezen die gemakkelijk zijn voor jou. Dat zal voor iedereen anders zijn. Ik vind het gemakkelijk om bv gekke bekken te trekken in de ochtend terwijl ik me was en aankleed. Wanneer ik in de auto zit of ergens zit te wachten doe ik gemakkelijk de tongoefening of de ademhaling. Ik merk ook dat het langer uitademen dan in al meer een gewoonte is geworden op momenten dat ik me gestresseerd begin te voelen.
Dankbaarheid
Ik heb deze lijst opgesteld geïnspireerd door enkele mensen/organisaties die ik volg of waarmee ik samenwerk. Ik vermeld ze met veel dankbaarheid:
En een vleugje technologie: Sensate, een toestelletje dat je op jou kan dragen en rust geeft. Niet goedkoop, wel effectief.
Er zijn veel Engelse pagina’s waar je deze informatie ook kan terugvinden. Ik wou er een maken in het Nederlands :-). Je mag deze pagina delen en ook kopiëren (graag met vermelding van de bron maar zelfs dat hoeft niet), Ik wil vooral dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot deze waardevolle tips. Voor mij is het van wezenlijk belang dat mensen zichzelf kunnen helen – door het aanleren van vaardigheden, al of niet met de hulp van anderen. Want uiteindelijk zijn we allemaal verbonden en doen we de dingen samen.