Het maakt me altijd blij wanneer de media aandacht besteedt aan hoe we ons lichaam gebruiken en hoe het beter kan, zoals onlangs in het weekblad van De Standaard van 2 september 2023.
Robert van de Graaf,
verslavingsarts, heeft het erover dat (te) veel zitten een verslaving kan zijn of op zijn minst voor allerlei klachten kan zorgen.
Hij raadt aan om een tijdje op te schrijven wat je elke dag doet om zo
inzicht
te krijgen in het aantal uren dat je zittend doorbrengt. Opgeteld komen veel mensen al gauw aan 10 tot 12 uur zitten per dag ....
Wanneer je je bewust bent van je zitgedrag kan je daar geleidelijk aan verandering in brengen. Stel jezelf kleine doelen, maak het behapbaar. Begin bijvoorbeeld met een uurtje staand te werken en ga pas daarna zitten. Je hoeft hiervoor geen staanbureau aan te schaffen, je kan al beginnen met je stoel op je bureau te zetten en daarop je computer :-). Je hoeft dus ook niet de hele dag te staan, ook dat kan problemen geven. Afwisselen en bewegen is de boodschap.
Als je je zitgedrag gaat veranderen kan het best zijn dat je eerst last krijgt van een stijve rug, gespannen schouders, zware benen enz. Dat is normaal, gedragsverandering kan tijdelijk voor ongemak zorgen. Je doet iets dat je niet gewoon bent en je lichaam moet wennen aan het nieuwe gedrag. Dat vraagt wel enkele weken tijd, dus heb geduld.
Minder zitten en meer staan/bewegen!
Ik ben als docent in Taiji en Qigong alsook in Non-verbale Communicatie zelf al meer dan 30 jaar bezig ben met goede houding en een optimaal gebruik van je lichaam - zo belangrijk om je goed te voelen!
Wat ik vanuit mijn ervaring als lichaamscoach nog toevoegen is dat je ook kan leren om zo te staan/zitten/bewegen dat je minimum aan spierspanning hebt en jouw lichaam het lichtst is. We staan (en zitten) heel gemakkelijk om ons gewicht naar achter, waardoor het zwaartepunt in het lichaam in de rug zit en ons lichaam heel zwaar wordt.
Hoe sta en zit je goed?
Door je zwaartepunt meer centraal in je lichaam te plaatsen.
Hoe doe je dat?
Waar je zwaartepunt zit wordt bepaald door waar je je gewicht plaatst. Je wilt dat het zwaartepunt meer in het midden van je buik zit en niet in de rug.
Staand kan je dit doen door je gewicht in de voeten meer naar voor te brengen, ongeveer tot iets voor het midden van de voet.
Zittend door je voeten stevig en ontspannen voor je op de grond te zetten en deze samen met de zitknobbels in je zitvlak als steun te gebruiken. Dus niet de rugleuning van je stoel! Je bovenlichaam is recht en leunt lichtjes naar voor. Op die manier zit je actief, en niet onderuit gezakt.
Wandelend kan je er ook opletten dat je niet naar achter zakt maar ook hier je zwaartepunt meer in het midden van je lichaam houdt.
In het begin is dit echt niet evident en moet je zoeken naar waar je gewicht en je zwaartepunt nu zitten. En het kan heel oncomfortabel aanvoelen omdat je spieren moet gebruiken die je anders niet gebruikt.
Als je hier meer wilt over leren kan je bij mij terecht voor individuele coaching of ook groepslessen.
Contacteer me voor meer info en neem ook eens een kijkje in de
kalender
voor de maandelijkse zondaglessen in Antwerpen.