In mijn zoektocht naar tips die eenvoudig toe te passen zijn en echt verschil kunnen maken in onze levenskwaliteit, kwam ik een inspirerend interview tegen met Jessie Inchauspé. Jessie is biochemicus en verdiept zich in de invloed van glucose op ons lichaam.
Wist je dat schommelingen in je bloedsuikerspiegel niet alleen zorgen voor gewichtstoename, energiedipjes en stemmingswisselingen, maar ook puistjes, vruchtbaarheidsproblemen en premenstrueel syndroom kunnen veroorzaken? En ook die onbedwingbare trek naar zoet, of je ongelooflijk boos voelen wanneer je honger hebt en dat je ‘nu’ moet eten - wat ze in het Engels ‘hangry’ noemen?
Bovendien kan een verstoorde glucosespiegel op de lange termijn bijdragen aan ernstige chronische ziekten, zoals diabetes type 2, dementie en zelfs kanker.
Op basis van grondig wetenschappelijk onderzoek heeft Jessie 10 praktische tips samengesteld om je bloedsuikerspiegel beter te reguleren. Deze tips helpen je om zowel fysiek als mentaal/emotioneel gezonder te worden.
Deze tips zijn nuttig voor iedereen, niet enkel als je diabetes of metabool syndroom zou hebben. De kans is dat als je je glucoseverwerking meer stabiel is dat er klachten verdwijnen of verminderen waarvan je zelfs niet eens wist dat ze met je spijsvertering te maken hebben.
1. Eet voedsel in de juiste volgorde
De juiste volgorde om ons voedsel te eten is: 1) Vezels (dus vooral groenten), 2) Eiwitten en vetten, 3) Zetmeel en suikers.
2. Groenten als voorgerecht
Dit vermindert de glucosepiek van de maaltijd die volgt. Het veggie voorgerecht - een slaatje, groentensoep, ... - moet ongeveer 30% van de maaltijd uitmaken.
3. Stop met calorieën tellen
Calorieën tellen verbetert niet noodzakelijkerwijs de gezondheidsresultaten. En niet alle calorieën zijn gelijk: calorieën uit fructose zijn schadelijker dan die uit glucose.
4. Ga voor een hartig Ontbijt
Een hartig ontbijt bestaat als hoofdzaak uit eiwitten, met daarbij vet, vezels (indien mogelijk), eventueel zetmeel en niets zoets behalve eventueel heel fruit (gewoon voor de smaak).
5. Neem elke soort suiker, ze zijn allemaal hetzelfde
Alle suiker bestaat uit glucose en fructose. Ze hebben allemaal dezelfde invloed op ons lichaam, dus neem de suiker die je het lekkerst vindt.
6. Verkies een dessert boven een zoete snack
Als je iets zoets wil eten, is het beter voor je glucosepieken om het als toetje na een maaltijd te nemen dan als tussendoortje.
7. Azijn
Azijn kan worden ingenomen als een eetlepel in een groot glas water (met een rietje als je je zorgen maakt over je tanden), of als saladedressing, idealiter tot 20 minuten voor de maaltijd maar tijdens de maaltijd kan ook nog. Dit vermindert de piek van de maaltijd tot 30%.
8. Beweeg na het eten
Als je kunt, gebruik dan je spieren gedurende 10 minuten om de glucosepiek van de maaltijd te verminderen. Voorbeelden: wandelen, je huis opruimen, kuiten optrekken, etc.
9. Als je moet snacken, ga dan voor hartig
Hartige snacks geven ons energie. Hartige snacks bevatten eiwitten, gezonde vetten en vezels.
10. Kleed je koolhydraten aan
Onze koolhydraten “aankleden” betekent eiwitten, vetten of vezels toevoegen aan zetmeel en suikers. Dit vermindert de snelheid waarmee glucose in ons lichaam wordt opgenomen.
Wat je kan doen om deze tips effectief toe te passen is geleidelijk aan beginnen. Probeer de eerste week met 1 ervan, en zie of er verschil is. Dan de tweede week pas je een andere tip toe, om zo geleidelijk aan al de tips gebruiken die voor jou werken. En hou het simpel, doe wat jij kan.
Wil je meer weten? Kijk dan zeker eens naar Jessie’s website. Ze heeft ook een youtubekanaal (glucose revolution) en instagram (glucosegoddess), en twee boeken die ook in het Nederland zijn vertaald.
En laat me weten hoe het voor jou gaat, daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Dus mail me zeker, sofie@sofieannbracke.be of contacteer me via 0486931122 (ook Whatsapp).